Tijd…

Soms kom je onderweg tot de ontdekking dat je meer tijd nodig hebt dan je dacht. Precies daar ben ik. En ik wil mezelf geven wat ik nodig heb. Niet alleen om mijn doel te bereiken maar ook om op mijn blote voeten langs de zee te lopen, of op het gras te dansen. Langzaam of snel, maar zonder haast.

20160905_114738

Moeders

Ik heb heel veel moeders. Of had, daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Het begon met één, bij haar zat ik in de buik en zij is nog steeds de enige die ik met ‘mama’ aanspreek. Ik heb ook een stiefmoeder, een hele lieve, dus die noem ik liever ‘vrouw van mijn vader’. Een titel moet iemand ook recht doen, vind ik.

Nu ik net kersvers gescheiden ben, is het even zoeken naar nieuwe titels. Dat komt omdat ik ‘ex’-watdanook echt heel stom vind, en al helemaal in bepaalde combinaties. Want ik kan wel heel precies omschrijven wat iemand van mij is, maar als dat dan weer de verkeerde associatie oproept, helpt dat niet echt. Dus ik heb besloten dat ik er niet aan doe. Want wat mij betreft dekt ‘ex-schoonstiefmoeder’ de lading absoluut niet. En mijn ‘ex-schoonmoeder’ is nog steeds gewoon de oma van mijn kinderen.

Inmiddels ben ik zelf zo’n vijftien jaar moeder. En een ding weet ik heel zeker, zowel in het grote echte leven als in alle kleine momenten: Woorden doen ertoe.

Dans

20170729_170755

Prachtig vind ik het

zo’n zin op de voorkant van mijn tijdschrift.

Het gaat over mijn leven

en toch ook weer over dat universele dat we delen.

En het eerste woord zou even goed Birth kunnen zijn of

Love

en dan klopte het nog steeds.

Echt?!

womb

“Ja echt!”, antwoordde ik.

Een baarmoeder breien doe ik niet elke dag, maar laatst maakte ik mijn eerste. Echt reuzehandig als instructiemateriaal, of fantoom zoals het dan officieel heet. Voor wie ook wil, het patroon vind je hier op ravelry, maar verdwaal gerust ook tussen de schattige slofjes, mutsjes en dekentjes. Hier kijk ik zelf meestal even voor inspiratie, zo móói gewoon!

En voor de leuk nog dit artikel waarin uitgelegd wordt hoe het komt dat je zo vreselijk goed bezig bent als je breit, enjoy!

Tussentijd

20170429_154456

Wanneer de zwangerschap op het einde loopt maar de bevalling zich nog niet aankondigt. Wanneer ik mijn telefoon overal mee naartoe neem en regelmatig het volume opnieuw instel. Wanneer ik op elk moment bericht kan ontvangen dat de bevalling is begonnen en de doula gewenst is. En dat ik dan vertrek, ook als het eten net op tafel staat of als het midden in de nacht is. Maar zover is het nog niet, in de tussentijd. Tussentijd, dat mijn leven haar eigen koers volgt en ik afspraken altijd nakom; tenzij…..

Colour life beautiful

1491124630727-446951792

Van een kleurenkaart kan ik geweldig blij worden, alsof ik weer klein ben en in een snoepwinkel sta. Wat zal ik kiezen, wat laat mijn hart het hoogste sprongetje maken? Dat ligt niet per sé aan de kleurenkaart, ook als de lucht kleurt bij een mooie zonsondergang kan ik heel blij worden en me een beetje dwaas gaan staan vergapen. Op dagen, of beter gezegd avonden, dat mijn puberdochters in een romantische bui zijn en ook net toevallig met mij buiten, kunnen we heerlijk samen verzuchten hoe mooi het wel niet is, zo’n vlammende zee van ondergaande zon.

Hier in Zuid-Limburg kan je de mooiste kleurenkaarten vinden bij kwarts&co, omdat ze de mooiste verf verkopen, onder andere. Echt, je moet eens gaan kijken, zeker als je zo min mogelijk of geen schadelijke stoffen in je verf wil. Toch wel handig als je zwanger bent, of de kamer voor je kindje een opkapbeurt wil geven. Of als je niet zwanger bent maar wel om het milieu geeft, of als je gewoon lekker veel pigment in je verf wil.

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is, is de prachtige titel van een dichtbundel voor kinderen van alle leeftijden. Wat ik er zo mooi aan vind, is dat de titel ook nog waar is voor alles wat je niet met je ogen kan zien, zoals ervaringen, gedachten, verwachtingen. En dat zijn weer dingen waar ik vertrouwd mee ben in mijn werk als doula. Stel je voor hoe mooi is het als de geboorte van je kindje gekleurd kan worden door vertrouwen, liefde, geluk en dwaas vergapen aan het mooiste nieuw leven ooit. Daar kan dan weer geen kleurenkaart tegenop!

 

Happy New Year!

20170101_192906

Nieuwjaarsdag werd ik gewoon vroeg wakker, en met goeie zin én alle ingrediënten in huis om smakelijk brood te bakken. Wat best wel een dingetje is tegenwoordig nu mijn oudste dochter steeds meer bakt, inclusief appelbeignets-op-het-laatste-moment (oef, en lékker dat die waren!). Met zelf mijn brood bakken ben ik begonnen tijdens die eerste zwangerschap, en gelukkig ben ik het nooit beu geworden. De eerste lading brood dit jaar bestond uit een ‘gewoon’ brood, en twee kleine rozemarijn-broodjes, zo op de bakplaat de oven in.

Brood bakken, of cake, is ook leuk helemaal in het begin van de bevalling; het geeft afleiding, je bent even met iets anders bezig maar ook weer niet de hele tijd én je krijgt de geur van versgebakken brood er gratis bij!

De ingrediënten:

1400 gr mix van (spelt)bloem, (spelt)meel en een handje havermout; 30 gr verse gist; 30 gram (zee)zout en lauw water (ongeveer 860 ml)

Er is een kindeke….

Er is een kindeke geboren op aard!

kerst2

Kerstmis, het vieren van de geboorte van een kind. De baby die in een stal werd geboren omdat de herbergen vol waren, of in ieder geval omdat de herbergiers beweerden dat er niemand meer bij kon, vol is vol. Maria die vol vertrouwen haar kind baarde, en haar vertrouwen ook daarna niet verloor.

jezus-en-maria

Kinderen die Maria en Jezus spelen, ook in de zomer, het feest van geboorte kan eigenlijk altijd gevierd worden! Nooit vergeet ik de zoete kinderstemmetjes die een van de mooiste kerstliedjes zongen:

Stil nu, stil nu

maak nu geen gerucht

stil nu, stil nu

’t ruist al door de lucht

het wonder komt heel zachtjes aan

’t Kerstkind wil hier binnen gaan

stil nu, stil nu

maak nu geen gerucht

-welkom-

quote-jane

fijne kerstdagen!

Een tipje van de sluier

hbhe

ik had me gerust  nóg meer kunnen verheugen

 

“What is utopian doesn’t mean it is impossible, utopia can become reality.

The priority is to raise appropriate questions.” Michel Odent

Bijna…

geboorte van leven/birth of life - Usha Bhalla

geboorte van leven/birth of life – Usha Bhalla

Nog één week fantaseren hoe het zal zijn. Na al die maanden verheugen, kan ik het bijna niet geloven dat het over zeven dagen zover is. Ik ga op reis! In mijn eentje, zonder man en zonder kinderen. Zonder vriend en zonder vriendin, gewoon reisgezel-loos zoals ik dat twintig jaar geleden ook wel eens deed.

Naar Schotland ga ik, Findhorn om preciezer te zijn. Wat begon met de wens dit jaar alleen op reis te gaan, werd een plan toen de conferentie ‘healthy birth, healthy earth’ aangekondigd werd. Want nieuwsgierig was ik al naar Findhorn, en nu het over geboorte zal gaan, wil ik niet meer wegblijven.

Ik verheug me enorm! Mensen ontmoeten, lezingen bijwonen en mooie workshops volgen. Opladen en gevoed worden. Inspiratie opdoen voor de zwangerschapsyoga die ik (weer) ga geven en vanzelfsprekend ook voor mijn doula-werk. En genieten van Schotland, van de kleuren in het landschap, van de kust, van het licht…

Echt waar, dit is voorpret om te koesteren…

Doula Sanne